#makercamp nedir, nasıl onay alınır, nasıl düzenlenir anlatayım; https://makercamp.com/ tescilli @makerfaire markasıdır. Çeşitli organizasyonların belli standartlara ve içeriğe sahip, #makercamp düzenlemesi için başlatılmış bir maker hareketidir. #makercamp adı altında ve içeriği, kurumsal kimliği, vb. kullanmak isteyen herkesin onay sürecine başvurması gerekir. Başvuru siteden “start a camp” linkinden yapılır, onay sonrası logo, marka ve içerik kullanımı ile #makercamp adı altında etkinlikler düzenlenmesi legal hale gelir. Bu onay süreci olmadan herhangi bir kişi veya organizasyonun #makercamp ismini, logosunu, içeriğini vb. kullanması mümkün değildir. 2018 yılında an itibari ile Türkiye’de onaylı ilk ve tek #makercamp görseli yazının ekinde görünmektedir.
Ülkemizde çeşitli organizasyonlar “maker kamp, maker kampı, maker kampı yaz okulu” gibi isimlerle benzeri kamp programları düzenlenmekte olsalarda hiçbiri maalesef onaylanmış ve akredite edilmiş değildir. Ülkemizde bu sektörden ticari kazanç elde etme amacı güden oluşumlar marka tescil sorunlarından kaçınmak için “makercamp” markasını kullanmayıp Türkçe versiyon ile “maker kamp” ismi ile hareket ediyorlar. Bunun herhangi bir zararı var mıdır? Yoktur herhalde ancak maker hareketinin içinde olduğu iddiasında bulunan bu oluşumların “makercamp” markasından ve onay/akredite sürecinden haberlerinin olmaması (veya bu sürece girmek istememeleri) ülkemizde “maker” kavramının nasıl içinin hızla boşaltılarak tüketilmekte olduğunun göstergesidir.
Türkiye’de onaylı olarak ilk Maker Camp organizasyonunu 2016 yılında düzenlediğim günden bu yana anlatmaya çalıştığım ancak ticarethanelerin anlamadığı “Maker Camp” markasının kullanımı, onay ve başvuru süreçleri özetle budur.
Saygılarımla,
Can SERDAR
03/07/2018