Anasayfa Genel Tasarım-Beceri Atölyeleri

Tasarım-Beceri Atölyeleri

tarafından tedxtr

Çocuk odaklı esnek ve modüler bir müfredat mümkün mü? Bizce cevap mümkün ve yapmak zorundayız. BURADA yaptığım TEDx konuşmasında ve BURADA yaptığım FATİH ETZ konuşmasında anlatmaya çalıştığımız “İnovasyon Odaklı Okul Modeli” esnek ve modüler bir müfredat yapısını anlatıyor. Çok yakın bir zamanda okullarımızın tasarım ve beceri atölyeleri ile donatılmak zorunda kalınacağından eminim. Bireyin merak duygusunun beslendiğinde neleri başarabileceğimizin sınırı yok. Çırak Dergisi için yazdığımız yazıda bunu anlatmaya çalıştık.

Baltacıoğlu, Talim ve Terbiyede İnkılap isimli kitabında;

Bu bizim öğretmenlerimizin aklına bir türlü girmeyen bir şeydir. Öğrenmenin, öğretmenin ağzıyla, öğrencinin de kulağıyla olduğuna inanırlar

diyerek anlatmaya çalıştığı durum esnekliği bulunmayan katı müfredat yapılarının bizi getirdikleri durumdur. Dershanelerin kapatılması sürecinde defalarca söylediğimiz;

Dershaneleri, inovasyonhanelere dönüştürelim. Tasarım ve beceri atölyeleri açılsın

fikrimiz maalesef kabul görmedi ve bugün halen kişisel gelişim kursu adı altında merdiven altı dershanecilik devam ettirilmeye çalışılıyor. Ancak bir çıkış yoluna ihtiyacımız var ve bu yol yine okullarımızdan geçecek. Aynı maarif kolejlerinde, köy enstitülerinde, vb. olduğu gibi.

Matematik dersinin dört duvar arasına ve yazı tahtasına sıkıştırılmadığı esnekliğe, Fen Bilimlerinin kitap üzerinden deney yönergelerinin ezberlenerek geçildiği günleri geride bırakarak; inovasyon odaklı bir okul iklimi ve tasarım, beceri, vb. atölyeleri kurarak, çalıştırarak, yaşatarak ulaşabiliriz ancak.

Elimizde 15 bin civarında 12 yıldır “tasarım” becerisi özelinde kendisini geliştiren bir Teknoloji ve Tasarım Dersi öğretmenleri kitlesi var. BU kitle ile tüm okullarımızda kurulacak tasarım ve beceri atölyelerinin sürekliliğini sağlamak mümkün olacaktır. 2012 yılında bakanlığın yaptığı yanlış planlama ile mağdur edilen öğrenci ve öğretmenlerin biriktirdiği deneyimi kullanmanın şimdi tam sırası. Bir okul hayal ediniz ki, sabahları akademik dersleri alan öğrencileri, öğleden sonraları tasarım ve beceri atölyelerinde bu akademik bilgilerini kullanarak aynı gün ürünler tasarlıyor, projeler geliştiriyorlar. Böyle bir okulda öğrenim görmek istemez miydiniz?

Bütün gücümüzle bakanlığın böyle bir karar alması durumunda destek olacak ve çocuklarımızı çoktan seçmeli soru(n)lardan kurtarmanın önünü açacağımız günü iple çekiyoruz. Başlasın öğrenme devrimi…

You may also like

Yorum Yap

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Çerezler (cookie), bu web sitesini ve hizmetlerimizi daha etkin bir şekilde sunmamızı sağlamaktadır. Web sitemizi ziyaret ederek bu politikamızı kabul etmiş sayılırsınız. Kapat Oku